Mengen tots, mengem bé!

piramide2

Ei Piolets!

Avui he dinat una amanida petita, un plat de macarrons i un iogurt natural. Estava boníssim! Demà no sé que menjaré perquè encara no ho he pensat però segur que no serà el mateix.

Aquí on vivim tenim la gran sort de poder menjar tot el que volem. En altres països del món, això que ens sembla tan normal no és tan fàcil d’aconseguir i alguns nens no consumeixen tots els aliments que els cal per créixer sans i forts.

Aquí som molt afortunats però com que podem menjar tan com volem el que hem de vigilar és no menjar més del que necessitem o llençar menjar i sobretot hem de procurar menjar sa.

Segur que heu vist la imatge del començament en algun altre lloc. És la piràmide que s’ha de seguir per tenir una bona alimentació. Menjar verdures i fruita, no atipar-se massa durant els àpats o menjar dolços només de tan en tan són recomanacions per portar una alimentació ben sana.

Ben aviat, gràcies a Unicef, el Piolet i jo us ho vindrem a explicar a l’escola! Menjar sa i bo és súper fàcil i d’aquesta manera podrem tenir l’energia suficient per realitzar tots els nostres somnis.

Endavant Piolets!

Blanc!

Una cosa blanca, blanca, que s’agafa però no s’aguanta. Què és?

LA NEU!!!

Ja ha començat a nevar Piolets i això vol dir moltes coses. Primer de tot vol dir que fa fred. També vol dir que arriba l’hivern. I també que ben aviat podrem anar a esquiar (a veure si n’aprenc aquest any, que sóc una mica sapastre…)

També vol dir que s’acosta Nadal i que menjarem torrons, ens trobarem amb la família, vindrà el tió, el pare nadal, els reis. I també arribarà l’any 2014.

La neu també és diversió: guerres de boles de neu i paisatges maquíssims.

Però també pot ser perillosa: relliscades i patacades a terra i refredats.

Buff!!! Quantes coses!!! I això que la neu només són partícules molt petites d’aigua congelada. I en canvi, com m’agrada quan neva!

Visca la neu!!!

blog blog1 blog2 blog3

Una caseta al camp

Ei Piolets!

Ja fa temps que el nostre país està canviant molt ràpid. Hi ha moltes construccions noves i algunes d’elles molt grans!

Però els andorrans no sempre havien viscut en les cases súper modernes que tenim ara amb calefacció, llum elèctrica i electrodomèstics. Abans els habitants d’aquestes valls vivien en bordes. I què són les bordes? Doncs aquí en teniu una fotografia.

En altres llocs una borda només era el lloc on el bestiar dormia quan arribava la nit o s’hi resguardava quan arribava l’hivern. Per això quan anem per la muntanya trobem cases ben amunt i aïllades de tot arreu. Però a Andorra i al Pallars la gent també hi vivia.

Algunes bordes encara es conserven avui dia i fins i tot en algunes (després d’haver-les arreglat, és clar!) encara hi viuen persones o fins i tot s’han transformat en petits hotels o restaurants ben bons. Quan hi entreu podeu fer veure que la porta és una màquina del temps que us ha transportat a Andorra fa 100 anys! Iuhuuuuu!!!

BORDA D'ERTS-1 BORDA D'ERTS-2